Att köpa klocka är i många fall en stor affär, men ibland även en riskfull sådan. Hur ska du kunna hitta en klocka av bra kvalitet, som dessutom är prisvärd? Det får du reda på i den här artikeln, som är en heltäckande resurs med viktiga tips för alla som ska köpa en klocka.

 

6 tips för att köpa klocka

  1. Bestäm dig för vilken typ av klocka du vill ha.
  2. Bestäm dig för vilket material klockan ska ha.
  3. Bestäm vilken urteknik klockan ska ha.
  4. Bestäm vilka funktioner klockan ska ha.
  5. Bestäm vad klockan maximalt får kosta.
  6. Bestäm hur du ska finansiera klockan.

Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

 

1. Välj rätt typ av klocka

Ska det vara en digital, en analog eller en kombinerat analog och digital klocka som gäller? Analoga klockor passar bäst på formella tillställningar som möten på jobbet eller dejter. Digitala klockor är mer alldagliga, och detsamma gäller för kombinerat analoga och digitala klockor.

Analoga och kombinerat analoga och digitala klockar passar bäst på fritiden, men inte tillsammans med finkläder som du har på dig vid exempelvis bröllop, dop eller viktiga möten.

 

2. Välj rätt material för din klocka

Klockor kan vara gjorda av bland annat plast, stål, harts och titan. Klockor som är gjorda av plast är billigast. Det märker du inte minst på Amazon.com. Klockor i syntetiskt material är något dyrare, medan klockor i metall kostar mest pengar.

Om du ska köpa en klocka som du ska ha på formella tillställningar ska den vara tillverkad i metall. Fritidsklockor i syntetiskt material är att rekommendera för fritidsbruk. Men klockor i plast ska du endast köpa om du tänkt att ha på dig klockan i löpspåret eller på gymmet.

 

Tips: Lär dig mer om de 7 dyraste klockorna i världen

 

3. Välj rätt urteknik

Det finns klockor med batteriteknik och kvartsteknik. I Sverige finns det även klockor med ur som är helt mekaniska. Klockor med batteriteknik är billigast, men samtidigt minst lyxigast. Klockor med kvartsteknik är något mer dyra, och kräver inte lika frekventa batteribyten jämfört med klockor med batteriteknik.

Klockor med mekaniska ur är mest luxuösa, så även dyrast. Du behöver aldrig byta batteri på en klocka med ett mekaniskt ur. Det räcker med att vrida uret med en spak utanpå klockan. Det mekaniska uret kan även vara självdragande. Då behöver du inte göra någonting för att klockan ska gå rätt – år efter år.

 

4. Välj en klocka med rätt funktioner

Om du ska ha klockan i löparspåret är det viktigt att klockan inkluderar ett tillförlitligt stoppur. Gärna fler stoppur som du kan aktivera ett efter ett. En annan funktion som är viktig är klockans vattenresistens. Alla klockor som säljs idag tål kraftiga regnskurar, men det är fördelaktigt att ha ett bättre vattenskydd än så.

En klocka som tål att sänkas ner i minst 5 meter djupt vatten är att föredra. Att behöva ta av sig klockan varje gång man ska diska är ett gissel som man gärna slipper, så köp en klocka som har en rejäl vattenresistens.

 

5. Välj en klocka i rätt prisklass

En klocka kan kosta från cirka 100 kr till 250 000 kronor. Men priset är inte det viktigaste. Det som är av störst vikt är att du får en klocka av bra kvalitet, med rätt funktioner för ett pris som du tycker är rimligt.

Notera att det alltid är en bra idé att ha en extra buffert som du kan lägga till om du hittar en klocka som är perfekt, vars pris ligger strax över det du tänkt att betala.

 

6. Finansiera din klocka på ett smart sätt

Det är få förunnat att kunna köpa sin klocka kontant, med pengar man sparat. Men som tur är finns det bra finansieringsalternativ med låga avgifter. Ett privatlån, som har en ränta på omkring 7,5 % är ett bra alternativ om man vill delfinansiera sin klocka.

Läs mer: Så mycket kostar det att köpa klocka på avbetalning

Det är även en god idé att finansiera sitt klockköp med ett kreditkort. Förslagsvis ett kreditkort utan årsavgift, med ett bonussystem som ger dig en procentuell bonus på samtliga av dina köp. Det är vanligt att en kreditkortsbonus ligger på från 0,5 % av inköpssumman, oavsett var du handlar.

En annan aspekt som vittnar om att kreditkort är ett bra finansieringsalternativ, är att man kan använda sig av de räntefria dagarna för att slippa betala ränta på sitt klockköp. Så länge du betalar hela den summa som uppges på månadsfakturan lånar du pengar gratis.

Att betala av för ditt klockköp månad för månad är dock en dålig idé om man köpt sin klocka med ett kreditkort. Detta då den effektiva räntan ligger på cirka 20 % när man amorterar på sin klocka med ett kreditkort.

Om du vill läsa mer om vilka kreditkort som passar bra när du ska köpa klocka, då är den här webbsidan en bra resurs: https://kreditkortguiden.se/kreditkort-utan-avgift/