Det kan finnas en del fördelar med att köpa klockor utomlands. Det kan bli billigare eftersom vissa länder har lägre grundpriser samt lägre momssatser vilket gör att det blir billigare. En annan fördel är att utbudet är större och mer varierande än vad det är i Sverige. Men det finns också en del saker att tänka på för att ditt köp ska bli bra.

Handla klockor inom EU

Att handla klockor från ett annat EU-land kan bli billigare, beroende på momssatsen i det landet.

Momssatser och tullavgifter inom EU

Om du handlar en klocka från ett annat EU-land kommer du aldrig att behöva betala någon tullavgift för den, däremot kan du bli tvungen att betala svensk moms. Grundregeln är att momssatsen utgår från det landet handlaren verkar i, och därför behöver du som köpare inte betala den svenska momssatsen.

Momsen kan vara lägre i en del EU-länder och eftersom du som kund betalar momsen på din vara, kan priset därför bli billigare. Men om handlaren säljer varor till Sverige för mer än 320 000 kronor per år, blir denne skyldig att se till så att du betalar svensk moms.

Vilken valuta köper du klockan i?

En del europeiska handlade kan låta dig välja vilken valuta du vill betala i, och är det svenska kronor du har på ditt konto är det mest fördelaktigt att betala med just kronor. Om du inte får välja valuta är det viktigt att du har koll på växlingsavgiften för att beräkna det slutliga priset på din klocka.

Växlingsavgifter skiljer sig mellan olika kort och olika banker, har du exempelvis Handelsbanken behöver du titta på växlings- och uttagsavgifter för Handelsbanken. Vid stora köp kan växlingsavgiften bli stor och därför är det viktigt att ha koll på den.

Handla klockor utanför EU

När du handlar klockor utanför EU måste du ta in fler avgifter i din beräkning och därför bör själva priset på klockan vara mycket mindre än i Sverige för att det ska bli billigare i slutändan.

Momssatser och tullavgifter utanför EU

Att handla klockor utanför EU är lite krångligare, här beror det också på om du handlar din klocka på nätet eller om du själv handlar den utomlands och tar med den in till Sverige.

Handlar du själv på en resa får du tull- och skattefrihet på varor upp till 4 300 kronor. Men du måste resa med flyg eller färja i kommersiell trafik. Om du transporterar varor exempelvis via bil är gränsen 3 000 kronor.

Om du handlar din klocka på en e-handel utan för EU

Du måste alltid betala svensk momssats för varor du e-handlar utanför EU, vilket är 25 % på klockor. Momsen räknas inte på klockans pris, utan räknas på dess värde, fraktkostnads och tullavgift.

Du kommer också att behöva betala tullavgift för din klocka, och även beräknas utifrån klockans värde. Tullavgiften ligger vanligtvis på mellan 0–20 %.

Sedan 2016 tar PostNord ut en importtullsdeklarationsavgift på varor från länder utanför EU som du kommer att behöva betala. Om värdet på klockan är under 1 600 kronor är avgifter 75 kronor, om värdet överstiger 1 600 kronor är avgifter 125 kronor.

Undvik att bli lurad på ditt klockköp

Ska du köpa exempelvis en mycket exklusiv Rolex klocka vill du självklart inte bli lurad. Visst kan du även bli lurad i Sverige, men det är alltid större risk att bli lurad när du handlar från ett land där du kanske inte har koll på alla regelverk.

Var noga med att endast köpa en klocka från en auktoriserad återförsäljare. Om du känner dig osäker är det bra att kontrollera med tillverkaren och be dem bekräfta att det är en auktoriserad återförsäljare.

En annan viktig sak är att se till så att ditt namn står på garantibeviset. Detta är extra viktigt om du handlar en begagnad klocka från en privatperson eller en så kallad gråhandlare.